Juuri:
2 dl Vettä
3 dl Appelsiinimehua
2 rkl Siirappia
1 pss Kuivahiivaa
6 dl Hiivaleipäjauhoja
Lämmitetään vesi kädenlämpöiseksi. Liuotetaan hiiva nesteeseen. Lisää siirappi, 6 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä n.30 min niin, että se alkaa kuplia. Jos haluat enemmän makua taikinaan niin anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa.
Nesteeksihän käy vaikka pelkästään tuo vesi mutta olen aina käyttänyt maitoa tai vettä ja toivoin mehun antavan lisää makua. Appelsiini oli kuitenkin mielestäni leipää ajatellessani voimakas maku niin en uskaltanut koko 5dl laittaa mehua. Sen olisi kuitenkin voinut tehdä sillä lopputuloksessa tuo mehu ei todellakaan maistunut vaan antoi vaan selkeästi taikinaan makua muttei suinkaan vahvaa appelsiinin makua mikä siis oli pelkoni.
Taikina:
2 tl Suolaa
30 g Juoksevaa margariinia (tai öljyä)
n.8 dl Hiivaleipäjauhoja
3 dl Porkkanaraastetta
Käymisen jälkeen lisätään juuritaikinaan suola, rasva, raaste ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvin leipoutuva. Leivotaan taikina heti alustuksen jälkeen haluttuun muotoon (leipä tai sämpylä) ja laitetaan pellille kohoamaan. Kohotetaan leivät kaksinkertaisiksi liinalla peitettynä...käytännössä kohotin näitä n.30 min. Sämpylät paistetaan uunin keskitasolla 225 asteessa n.10-15min ja leivät uunin alatasolla 200 asteessa n.20-25min.
Pitäisi varmaan kokeilla itsekin, aikaa kun yleensä täällä kotona on... virta vaan tosin tuppaa olemaan hetkittäin lopussa.
VastaaPoistaM
Onnittelut onnistumisesta! :D
VastaaPoistaTekis kans mieli tehhä itte oikeen kunnon leipää, mutta aina kallistun sämpylöitten puoleen kun ne on niin helppoja :D Ehkäpä mäkin vielä joskus otan härkää sarvista!
Kohotitko vielä ennen paistamista, missä lämpötilassa paistoit ja kauanko?
VastaaPoistaKiitos kivoista kommenteista. Ja hei hyvä huomio...olin ihan unohtanut laittaa paistoajat ja kohotukset tuohon. Kiitos. Lisäsin ne nyt tekstiin :)
VastaaPoistaKiitos itsellesi- laitetaan kokeiluun! Hyvää kevättä.
PoistaKuulostaa hyvältä, eipä ole itselle tullut ikinä mieleen porkkana-appelsiinileivän / -sämpylöiden tekeminen. Tuon makuyhdistelmän olen kyllä todennut hyväksi äitini pääsiäiseksi tekemässä porkkana-appelsiiniriisissä (riisiä ja porkkanaraastetta aplarimehussa keitettynä ;) )
VastaaPoista