3.5.2009

Vappu munkit ja rosetitTaas tuli leivottua jos jonkin näköistä. Onneksi sitä ei tarvinnut tehdä yksin vaan ystävä oli auttamassa ja puuhaili mm.rosettien parissa. Hyvässä seurassa paistaminen kävi vikkelään. Kiitos siis avuista ja loistavasta seurasta!
Ohjeet jää taas odottamaan parempaa aikaa kirjoittaa sillä tänä iltana en yksinkertaisesti jaksa...olen aivan puhki. Laitan kuitenkin kuvat ihmeteltäväksi taas. Munkit on tehty perinteisellä pullataikina ohjeella mutta muodon niihin sain kivasti pyöreällä muotilla kuten myös reiän keskelle. Se oli näppärää ja nopeaa. Idean siihen nappasin Elämä makeaksi blogista. Tein ihan perus rinkula munkkeja sekä täytettyjä.

Täytteeksi laiton vaniljaisen täytteen seuraavalla ohjeella:
2,5 dl flora vanillaa
1 dl vaniljakreemi jauhetta
1 tl vaniljasokeria

Tein pyöreillä muoteilla siis pyöreän palan johon laiton nokareen tuota täytettä sekä toinen pala sitten päälle ja painelin reunat kiinni. Oli muuten hyvää. Kannattaa kokeilla. Reikäpaloista paistoin sitten pikku munkkeja.

Rosetit tehtiin seuraavalla ohjeella:
2 munaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5dl simaa tai siideriä
1,5dl vehnäjauhoja

Vatkaa kevyesti munat ja sokerit keskenään. Lisää sima ja jauhot vatkaten sekaan.
Paista rosetit siten, että kuumenna ensin pelkkä rosettirauta öljyssä. Kasta sen jälkeen kuuma rauta ¾ rosettitaikinaa ja taikinainen rauta sitten kuumaan öljyyn. Paista kullankeltaiseksi. Nosta raudalla tai irrotessaan reikäkauhalla talouspaperille. Sihtaa jäähtyneisiin rosetteihin tomusokeria.

4 kommenttia:

 1. Oletpa saanut roseteista kovin kauniin näköisiä! Ite en ole koskaan edes uskaltautunut kokeilemaan.. Eikös rosetteja ole aika hankala valmistaa..?

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Näistä Roseteista täytyy kuitenkin antaa suurin kunnia ystävälleni sillä hän näitä paisteli. Olen niitä kuitenkin itsekin tehnyt ja muistan myös ajatelleeni, että niiden teko on vaikeaa. Ei se vaikeaa ole, mutta aikaa vievää mielestäni kyllä. Ensimmäiset menee rossetit harjoitteluun kunnes muistuu mieleen, että miten se taas menikään, mutta kun vauhtiin pääsee niin kyllä niitä sitten jo paistelee. Pilalle menneistä, voi sitten näppärästi testata maun (jostain syystä niitä tulee aina monta) ;) Herkullisia ja rapsakoita herkkuja ovat. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

  Tärkeintä on muistaa ensin kastaa rauta kuumaan öljyyn ja sitten vasta laittaa se taikinaan. Tärkeää on myös muistaa, ettei upota koko rautaa taikinaan vaan VAIN n.3/4 osa siitä sillä muuten rosettien irroittelu raudasta on kohtuu haastavaa. Jos rautaa ei ole upotettu taikinaan kokonaan niin rosetti usein irtoaa siitä kiehuessaa aivan itse ja sen voi reikäkauhalla nostaa pois kattilasta.

  VastaaPoista
 3. "Tein pyöreillä muoteilla siis pyöreän palan johon laiton nokareen tuota täytettä sekä toinen pala sitten päälle ja painelin reunat kiinni. Oli muuten hyvää. Kannattaa kokeilla. Reikäpaloista paistoin sitten pikku munkkeja."

  En nyt oikein ymmärrä tätä ohjeen kohtaa. Mistä reikäpaloista niitä pikku munkkeja voi tehdä? Otetaanko niistä pyöreistä paloista jotakin pois että se täyte sinne mahtuu?

  VastaaPoista
 4. Maistuvat paistuvat30. huhtikuuta 2010 klo 8.19

  Anonyymi: Kieltämättä nyt, kun näin jälkeenpäin tuota lukee niin hieman epäselvä. Pakko myöntää :D Eli täytettyjä munkkeja tein siten, että tein ympyrä muoteilla ympyröitä (noin 0,5l pullon pohjan kokoisia) joista toiselle laitoin täytettä ja toisen samanlaisen palan laitoin sitten kanneksi. Minulla on sellainen ympyrämuotti setti, jossa on useamman eri koon ympyröitä.

  tein myös ihan perus rinkula munkkeja joissa on se reikä keskellä eikä siis mitään täytettä. Nämä tein samalla tavalla ympyrä muoteilla. Reijän tähän tein astetta pienemmällä ympyrämuotilla. Tästä jää sitten niitä "reikä paloja" joista voi paistella pieniä pyöreitä munkkeja, jotka ainakin meillä oli kovasti lasten mieleeni. Toivottavasti tästä oli nyt enemmän apua :) Mukavaa vappua!

  VastaaPoista