27.2.2009

Kaksiväriset karamellileivokset

Löysin laatikkooni hautautuneen kirjasen, jonka olen jo vuosia sitten saanut mutta se on sitten jäänyt kuitenkin unholaan. Kirjanen on Anne Wilsonin Suklaaleivonnaiset, kermakaramellit ja kastikkeet. Siinä on toinen toistaan herkullisempia ohjeita joita en siis ikinä ole kokeillut. Kaikki taisi aikoinaan tyssätä siihen, etten tiennyt mikä on kondensoitu maito vaikkei sitä kyllä tähän kyseiseen ohjeeseen tullutkaan. Yrittäessäni selvittää (uskokaa tai älkää) monta vuotta mikä se kondensoitu maito on, unohdin sitten koko kirjan. Vasta näiden blogien myötä VIIME vuonna opin mitä se todella on. Taitaa se kuitenkin täällä suomen kaupoissa olla sen verran uusi tuttavuus, että en taida kuitenkaan olla ainoa. =D

Tässä ohjeessa tehdään siis 2 eri taikinaa. Molemmat ihan samalla tavoin mutta kumpaankin tulee eri suklaata.. Mielestäni nämä olivat ihan mielettömän hyviä leivonnaisia (näin makuraati-> mies, lapset ja anoppi kehuskelivat). Ne olivat todella karamellisia. Parhaimmillaan ovat mielestäni ehdottomasti heti, kun ovat jäähtyneet niin että kykenee syömään. Taikina saa jäädä hieman ”kosteaksi” eli kuivaksi asti ei kannata paistaa eli tuo ohjeen paistoaika on juuri passeli aika eikä yhtään enempää. Leivonnaisen lopullinen rakenne on oikeastaan aika hauska…mitenhän sen kuvailisi…ei sitkeä mutta ei rapsakkakaan, venyväkään ei ole oikea sana mutta ehkä hieman toffeemainen. No ymmärrätte mitä tarkoitan jos kokeilette tätä.

Sen verran ohjetta muokkasin, että koska tummaa levyä en viitsinyt avata niin laitoin Fazerin uutuus patukkaa sitä Fazerina caramelia (se on muuten aivan yksistäänkin ihanaa). Voita ja suklaata en sulattanut vesihauteessa vaan miedolla lämmöllä mikrossa ja USKOKAA TAI ÄLKÄÄ mutta nyt mun valkosuklaan sulattaminen onnistui loistavasti eli viime kerralla vika oli ehdottomasti korvien välissä ;)

Suklaaseos
60g voita
90g taloussuklaata (tämän siis korvasin 2 Fazerina caramel patukalla)
1 ¼ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna kevyesti vatkattuna
1 ¼ dl vehnäjauhoja

Valkosuklaaseos
60g voita
90g valkosuklaata
1 ¼ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna kevyesti vatkattuna
1 ¼ dl vehnäjauhoja

Kuumenna uuni 175 asteeseen ja vuoraa 20x20cm vuoka leivinpaperilla. Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä kunnes ovat sulaneet. Vatkaa sokeri, vanilliinisokeri ja muna kulhossa puukauhalla hyvin sekaisin (sekoitin kyllä ihan koneella mutta tosiaan vain niin, että sekoittuvat eli ei tehdä nyt kovaa vaahtoa) ja lisää sitten suklaaseos. Lisää jauhot ja sekoita kaikki sekaisin. Älä vatkaa liikaa!! Tee tämä sama sekä suklaa-, että valkosuklaaseokselle eli tulee siis 2 eriväristä taikinaa =D

Laita kukkurainen lusikallinen kumpaakin taikinaa vuorotellen/vuoroväleittäin eli shakkiruutumaisesti vuokaan. Tasoita pinta sekoittamatta taikinoita keskenään. Paista 35 minuuttia, kiinteäksi. Jäähdytä vuoassa ennen paloiksi leikkaamista. Sitten vain herkuttelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti